Се одржа меѓународна трибина за заштита на жртви од насилство во организација на „Диверзиум“

Вчера во Сала за седници на град Скопје се одржа меѓународната трибина „Заштита, помош и поддршка на жртви на семејно и родово базирано насилство“.  Трибината беше организирана од страна на здружението за

Read More +

Подготовка за издавање на книгата „Политички говори и јавни настапи“

Книгата „Политички говори и јавни настапи“ со поднаслов „Облици накомуникативно дејствување во јавните настапи на политичарите“ е популарно и стручно четиво кое ги имплементира социолошките теории во анализа на културата на јавна

Read More +

Држави во кои е најдобро и држави во кои е најлошо да се родите како жена

Според извештајот објавен од Универзитетскиот институт Џорџтаун, Норвешка е на прво место, како земја во која е најдобро да се биде жена, додека Швајцарија е на второ место, а Финска е на

Read More +

Жените во ЕУ се пообразовани од мажите, но сепак имаат пониски примања

Иако жените во ЕУ се пообразовани од мажите, тие во просек заработувале 14,1 отсто помалку од нивните машки колеги, објавено е во Европскиот мониторинг на работните места издаден од Европската комисија и

Read More +

Писмо од жртва на семејно насилство: Жртва сум на семејно насилство, а никој не ми верува

Со сопругот се познаваме од средношколските денови. Тој кон мене секогаш бил внимателен и заштитнички настоен. Навистина постои голема љубов помеѓу нас, поради што одлучивме да се земеме и да го продолжиме

Read More +

ПОМОШ, ПОДДРШКА И ЗАШТИТА НА ЖРТТВИ ОД СЕМЕЈНО НАСИЛСТВО

Годинава Скопје е град домаќин на Меѓународната трибината за заштита, помош и поддршка на жртвите од семејно и родово базирано насилство. Настанот ќе се одржи на 22ри Февруари во Сала за седници

Read More +

Нов Предлог – закон за спречување и заштита од насилство врз жените

Нулта толеранција за насилството врз жените и семејното насилство за Министерството за труд и социјална политика е главен приоритет и оттука ова законско решение е темелот, основата во борбата против сите форми

Read More +

Зад затворените врати на занаетчиите – Светлосна резонанца

Филмот „Светлосна резонанца“ е документарен филм заснован на биографските податоци за Светозар Јаневски – Зоки. Светозар Јаневски-Зоки е еден од петте најдобри актуелни МАЈСТОРИ за производство на виолина на светско рамниште. Признат

Read More +

Промоција на националните песни и танци од Македонија

Проектот кој го реализиравме за цел имаше промоција на традиционалните културни вредности низ нашите народни ора и танци, за успешна реализција на преоктот се погрижи нашиот продукциски тим во соработка со домаќините,

Read More +