1 min read

Држави во кои е најдобро и држави во кои е најлошо да се родите како жена

Каде е најдобро, а каде е најлошо да се родите како жена

Според извештајот објавен од Универзитетскиот институт Џорџтаун, Норвешка е на прво место, како земја во која е најдобро да се биде жена, додека Швајцарија е на второ место, а Финска е на трето место.

Следуваат: Данска, Исланд, Австрија, Велика Британија, Луксембург, Шведска, Холандија и Канада. Сосема неочекувано (или не?), Соединетите држави, кои обично се сметаат за најистакнатиот борец за еднаквост по многу прашања, го зазедоа само 19 -то место.

Која земја е најлоша за животот на жените?

Најтешко им е на жените во Јемен, кој е на 167 место, потоа на Авганистан, но треба да се има предвид дека истражувањето е спроведено долго пред воспоставувањето на талибанскиот режим, познат по својата бруталност кон жените.

Следуваат: Сирија, Пакистан, Јужен Судан, Ирак, Демократска Република Конго, Централноафриканска Република, Мали, Судан, Либија …

Ситуацијата на Балканот

Србија го води регионот во однос на правата на жените и е на 24 место. Први по нea се Хрватите (32 место), потоа Македонија (37 место), Бугарија (39 место) и Црна Гора (40 место).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Latest from Blog